Tuesday 8 January 2013

Resepi : Masak Lemak cili Api Ikan Keli Salai

haaa... tiba-tiba hari ni rasa nak update pasal satu lauk favourite i taw! bertambah lagi suka kalu yang masak itu Pn. Hindun (my mummy  la kan) hihi.. so aku nak share the best recipe ever ni! air tangan bonda tau =D

bahan-bahan :

  • ikan keli 
( sudah disalai)
  • santan 
 (pati santan lebih kurang RM 4... ni yg ikut mummy lah.. boleh orter sendiri tw)
  • cili padi
 (ikut tahap ketahanan masing-masing la =D tapi family kitorg selalu guna lebih dari segenggam)
  • kunyit
(beberapa ketul... xtau penjodoh bilangan bagi kunyit. =P)
  • pucuk asam gelugur
(dihiris halus-halusssss)
  • garam
  • gula

cara-cara memasak :

  1.  tumbuk cili api bersama kunyit sehingga lumat
  2. masukkan separuh daripada pati santan ke dalam kuali (masak dlm kuali. senang nak kacau.. xlah jadi tahi minyak )
  3. tambahkan air masak. (jangan terlalu banyak)
  4. biarkan santan mula mendidih dan masukkan cili api yang telah ditumbuk tadi.
  5. kacau sehingga warna kuning kunyit menjadi sebati dan cantik.
  6. masukkan garam dan gula secukup rasa. (mummy cakap : kalau garam cukup pasti lauk tidak akan tahi minyak.)
  7. biarkan kuah tadi mendidih dan kacau secara berkala.
  8. masukkan ikan keli yang telah disalai. biarkan seketika.
  9. masukkan hirisan pucuk asam gelugur tadi.
  10. selang 2 minit, masukkan baki pati santan yang telah diasingkan pada awal tadi
  11. haaa tips no 10 tu, nak elak tahi minyak taw. baru gulai cantik!!! =D
  12. biarkan mendidih dan.....
tadaaaaaaaa....!!!!!
sedapnyeee... di makan dengan nasi panas ^_^


selamat mencuba pembaca!! ori dari oghang nogori taw!


so and so
^ mimi ^


4 comments:

  1. errr.. mimi ade blog bru..? ekeke..~

    akak salu nak masak ni dan salu xjd -.-

    ReplyDelete
  2. haah kak.. cuba nak serius untuk belajar menulis.. hihh..

    la yeke.. senang je kan.. haa.. follow je step tu.. konfem sedap.. tapi dgn satu syarat! jgn masak wktu demam.. hahah.. sebab deria rasa mesti xoke.. =P

    ReplyDelete
  3. hahah.. napekah k.ipah?!!! sedap kn.. kn kn kn

    ReplyDelete